Ruimte (space)stations

 

ISS
International Spacestation

Ik wil eerst lezen over het eerste ruimtestation: De MirHet paradeaardje van de Russen, het beroemde ruimtestation Mir, werd in 1985 in een baan om de aarde gebracht. Oorspronkelijk ontworpen voor een levensduur van vijf jaar, maar met wat kunst- en vliegwerk wisten de Russen de levensduur tot bijna 15 jaar op te rekken: pas op 31 maart 2001 stortten de verbrande restanten van de Mir in de Stille Oceaan. 


De eerste stappen naar het ISS (International Space Station)
In 1984 gaf de toenmalige president Ronald Reagan toestemming voor de ontwikkeling van een eigen, permanent bemand ruimtestation, Freedom geheten. Ditmaal niet helemaal op eigen houtje, maar met medewerking van enkele bevriende landen. om de extreem hoge ontwikkelingskosten te kunnen delen. In 1985 sluiten Canada, Japan en enkele Europese landen zich aan bij het project. Inde jaren negentig werd ook Rusland bij de ontwikkeling van het nieuwe ruimtestation. Zij hadden immers een schat aan ervaring met de ontwikkeling van ruimtestations door de MIR.
In 1993 resulteerde dat in een nieuw ontwerp van een internationaal ruimtestation: het ISS, waarvoor in 1998 de definitieve akkoorden werden getekend. Aan het ambitieuze project werken nu 16 landen mee: de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Japan, Groot-BrittanniŽ, Finland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, ItaliŽ, Spanje, Portugal, Zwitserland, Nederland, BelgiŽ, Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Twee Russen en een Amerikaan vormen de eerste bemanning van het internationale ruimtestation ISS. De driekoppige bemanning vertrok dinsdag 31 oktober 2000 vanaf de Russische basis Baikonoer met een Soyuz-raketvoor een verblijf aan boord van het spiksplinternieuwe ruimtelaboratorium. Space Station is een project van zestien landen. Naast Rusland en de VS zijn ook Canada, Japan, Nederland en andere lidstaten van de ESA bij het project betrokken.

De twee Russen Yuri Gidzenko en Sergei Krikalev en de Amerikaanse commandant William Shepherd vormen de eerste vaste bemanning van het ruimtestation. Zij zullen er bijna vier maanden verblijven, totdat ze in februari 2001 zullen worden afgelost. De bemanning zal zich vooral bezighouden met het afbouwen van het ruimtestation, dat omstreek 2006 gereed moet zijn. 
Na jaren van voorbereiding werd twee jaar geleden aan de bouw van het internationale ruimtestation begonnen. De hele operatie, van opbouw tot tenminste tien jaar gebruik en afbouw, kost ruim 110 miljard gulden. De bijdrage van Nederland, over tien jaar verspreid, bedraagt 250 miljoen gulden. 

zarya en unity Het ruimtestation, dat op een hoogte van driehonderdzestig kilometer boven de aarde cirkelt, bestaat tot nog toe uit drie modules: de Russische modules Zaryaunity ('Dageraad') en Zvezda ('Ster'), en de Amerikaanse verbindingsmodule Unity. Zvezda bevat ook de eerste bijdrage van ESA: het computerbrein DMS-R. Dat zorgt er onder andere voor dat het station via stuurraketten op de juiste hoogte en in de juiste baan om de aarde blijft. ESA is verder verantwoordelijk voor de bouw van het grote laboratoriumgedeelte Columbus, de Europese robotarm (ERA) waarmee het Russische segment van het station wordt opgebouwd en onderhouden, twee verbindingsstukken (Node 2 en 3), en de ruimte-'vrachtwagen' ATV (Automated Transfer Vehicle). 

Als het ruimtestation gereed is, is in totaal 418 ton aan materiaal de ruimte ingebracht. De leefruimte van het station is dan te vergelijken met die van een 747 jumbojet verkeersvliegtuig. Het ruimtestation kan tegelijkertijd worden bewoond door zeven astronauten. Onder andere zullen zij onderzoek doen naar de effecten van gewichtloosheid op levende wezens en materialen. Verwacht wordt dat door onderzoek naar kristalgroei nieuwe materialen kunnen worden vervaardigd. Ook wordt gehoopt op het vinden van nieuwe geneesmiddelen en andere toepassingen op medisch gebied.


$  http://www.astronova.nl/iss/iss.html

$  http://www.ping.be/eurospace/miriss.htm

$  http://web.planet.nl/xl/iss/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mir Ruimtestation

Ik wil terug naar het ruimtestation: ISS

 

De Mir is een ruimtestation van Rusland, waar kosmonauten soms wel meer dan een jaar wonen en werken. Af en toe komt er een ruimtecapsule of de space shuttle langs om nieuwe voorraad of personeel te brengen. Ook astronauten uit andere landen komen soms op bezoek om samen proeven te doen in de ruimte of om reparaties uit te voeren.

 

Op vrijdag 23 maart 2001, kort na 7.00 uur Nederlandse tijd is het Russische ruimtestation Mir na een spektaculaire duikvlucht volgens plan in de Stille Oceaan gestort.“De Mir heeft zijn triomfvlucht voltooid”, aldus een woordvoerder van de Russische ruimtevaartdienst vlak nadat de brokstukken in de golven waren verdwenen.

Geen ongelukken
Het grootste deel van het ruimtestation was bij het binnengaan van de dampkring verbrand. Nergens werd melding gemaakt van schade door vallende brokstukken.
Ook de 27 schepen geraakt die in de gevarenzone in het zuiden van de Stille Oceaan aan het vissen waren zijn niet geraakt.  Alle schepen hebben contact opgenomen met hun thuisbasis en hebben doorgegeven dat ze niet zijn getroffen.

Trots
De Russiche vluchtleiding hield gemengde gevoelens over nadat de operatie was afgerond. Er heerste aan de ene kant verdriet over het verlies van de Russische trots in de ruimtevaart. “Het is net alsof je je eigen huis bouwt en het later in brand steekt,” aldus een van de vluchtleiders. 
brokstukken van de Mir

Ooggetuigen
Bewoners van het eilandrijkje Fiji in de Stille Oceaan hebben het neerstorten op de eerste rang kunnen aanschouwen. Ooggetuigen verklaarden lange oranje strepen en rookstrepen in de lucht te hebben gezien. ,,We zagen vijf of zes stukken met een enorme rookstreep die 10 tot 15 seconden duurde. Korte tijd later volgde een aantal supersonische knallen'', aldus een fotograaf. "Het was boven onze hoofden, onder de wolken.''

 

Ik wil terug naar het ruimtestation: ISS